Tas, zak

Een papieren zak die plat bewaard kan worden. Aan de hand van dit template kan je een “goodie bag” maken, een wijnfles verpakking of een typische papieren boodschappentas.

De bovenkant kan omgevouwen worden voor extra stevigheid of voor esthetische overwegingen. Als je dat niet wil, kan je de waarde voor Vouwrand op 0 zetten.

Kijk naar de vouwinstructie in de gallerij voor hulp bij het vouwen.

Schoenendoos

Een doos met een losse deksel. Bijvoorbeeld te gebruiken als een doos voor spelletjes, een doosje voor juwelen of als schoenendoos.

De Lengte, Breedte en Hoogte bepalen de afmetingen van de onderkant van de doos. Voor de eenvoud word de Speling tussen de doos en de deksel ingegeven als percentage. De lengte en breedte van de deksel worden hiermee verschaald.

Taartpunt­doos

Een driehoekige doos die uit twee delen bestaat. De onderkant heeft geen lijm nodig en kan helemaal plat openvallen, zodat het gebruikt kan worden om taartpunten in te verpakken.Of kroonselevloaj.

De maten Hoek, Lengte en Hoogte bepalen de afmetingen van de onderkant. De Speling tussen boven- en onderkant wordt opgegeven in procenten, standaard is dit 7%.

De Hoek geeft aan hoe groot het stuk taart mag worden dat er in past. Kijk in het figuur om de juiste hoek te vinden. Zo is een hoek van 30º geschikt voor 1 punt uit een vlaai die in 12 stukken is gesneden. De Lengte van de doos moet gelijk zijn aan de lengte van het stuk taart. Dit komt overeen met de helft van de doorsnede van hele taart. Houd rekening met voldoende speling in de lengte, zodat je de taartpunt er gemakkelijk in kunt leggen.

Speelkaarten­verpakking

Deze verpakking is ideaal om hoge, vrij platte dozen te maken. Denk aan speelkaarten, medicijndoosjes of verpakkingen voor kleine flessen. Een bezoekje aan supermarkt zal honderden voorbeelden hiervan oplveren. De vooringevulde waarden creeëren een doosje waar precies een standaard spel speelkaarten inpast.

De Papierdikte wordt alleen gebruikt om de maatvoering van de instopstrook te bepalen.

Grafkist

Helaas, ook onze geliefde huisdieren hebben niet het eeuwige leven. Maar als het beestje is heengegaan, waar laat je het dan? Begraaf Snuffie of Stampertje in stijl met een papieren of kartonnen doodskist. Je kan de maten aanpassen, dus zowel jouw ex-goudvis als de jouw schilpad-zaliger kunnen een op maat gemaakte laatste rustplaats krijgen. Ook leuk voor Halloween om snoepjes in uit te delen!

Deze doos bestaat uit een kist met een deksel. De Lengte, Hoogte en Breedte bepalen de maten van de de kist. De Speling is een percentage dat aangeeft hoeveel groter de deksel moet worden.

Kegel (afgeknot)

Denk bijvoorbeeld aan een feesthoed, aan de vorm van een koffiebeker of een emmer. Het is verrassend lastig om de uitslag van dit figuur te berekenen, vandaar dat ik er maar een uitslag voor gemaakt heb. Als je een echte kegel wilt (dus een die niet is afgeknot), moet je 0 invullen bij een van de diameters. Er is een extra lijn in het midden getekend die gebruikt kan worden als hulplijn voor tekst.

Tip: vouw of ril de lijn op de plakrand niet, zo behoud de kegel zijn ronde vorm.

Mocht jouw printer nu te klein zijn om de uitslag uit de kunnen printen, dan kan je de uitslag vrij eenvoudig namaken met een passer. De beide cirkels in de uitslag zijn concentrisch: je kan ze met de passer tekenen met de punt in hetzelfde gat. De afstand tussen de benen van de passer wordt genoemd in het gedoownloade template ter hoogte van de lijmrand: R1 en R2.

Showverpakking

Een open verpakking die je vaak in winkels aantreft om de producten in uit te stallen.

Holle Bolle Doos

Elegante doos met vier gekromde zijdes.

De waarde voor de kromming, Grootte Buiging, kan zowel positief (bol) als negatief (hol) zijn. Als de voorkant van de doos er “dik” uitziet, zullen de zijkanten er juist “dun” uitzien, en andersom.

Maak de waarde voor de kromming niet te groot of de doos zal scheuren of breken tijdens het vouwen.

De doos zal kleiner uitvallen dan de opgegeven lengte en breedte vanwege de kromming.

Ei-vormige doos

Een doos in de vorm van een ei. Afhankelijk welke paashaas er langs is geweest, kun je kiezen voor spitse of stompe eieren.

Deze doos bestaat uit een bakje en een deksel. De Lengte, Breedte, Hoogte en Spitsheid bepalen de vorm en de afmetingen van het bakje. De deksel is standaard 3% groter dan het bakje, maar dit kan worden ingesteld met behulp van Speling.

De uitslag (Template) bestaat uit zes losse delen: drie voor het bakje en drie voor de deksel. Zowel het bakje als de deksel bestaan uit een ring en twee ei-vormige rondjes. Deze ei-vormige rondjes vormen twee lagen met daartussen de lijmranden van de ring.

Het ei-vormige rondje aan de buitenkant is telkens iets groter dan de ring, zodat de lijmrandjes netjes bedekt worden. Het ei-vormige rondje aan de binnenkant is kleiner dan de ring, zodat deze er precies invalt. Het verschil in grootte kan je instellen met behulp van Verkleining/vergroting van uiteindes.

Ovale (elipsvormige) doos

Deze ovale door is het deftige zusje van de hoedendoos.

Deze doos bestaat uit een bakje en een deksel. De Lengte, Breedte en Hoogte bepalen de vorm en de afmetingen van het bakje. De deksel is standaard 3% groter dan het bakje, maar dit kan worden ingesteld met behulp van Speling.

De uitslag (Template) bestaat uit zes losse delen: drie voor het bakje en drie voor de deksel. Zowel het bakje als de deksel bestaan uit een ring en twee ellipsen. Deze ellipsen vormen twee lagen met daartussen de lijmranden van de ring.

De ellips aan de buitenkant is telkens iets groter dan de ring, zodat de lijmrandjes netjes bedekt worden. De ellips aan de binnenkant is kleiner dan de ring, zodat deze er precies invalt. Het verschil in grootte kan je instellen met behulp van Verkleining/vergroting van uiteindes.

Envelop

Een zelfgemaakte envelop is natuurlijk extra attent en erg gemakkelijk te maken. Gebruik gekleurd papier om de envelop op te printen en je hebt een persoonlijke envelop voor je verjaardagskaart, trouwkaart, uitnodiging of beterschapswens.

De site roteert de uitslag zo economisch mogelijk, dus een A6 enveloppe past precies op een A4-tje!

Plofdoos (Exploding Box)

In het Engels een ”exploding box”: een veelhoekige doos waarvan de randen door de deksel bijeengehouden worden. Wanneer de deksel verwijderd wordt, valt de doos uiteen (”ontploft”). Een leuke manier om kadootjes te presenteren, vooral als je er een paar in elkaar verpakt.

Edelsteen

Edelsteenvormige doos die bestaat uit twee identieke piramides die tegen elkaar aan gelijmd worden. Deze verpakking is erg decoratief: als je er koordje door de bovenkant rijgt kan het makkelijk worden aangezien voor kerstversiering.

De doos is plat te bewaren en kan eenvoudig uitgetrokken worden tot een kegelvorm en vormt zo een decoratieve verpakking.

Om de doos in elkaar te zetten, is het het eenvoudigst om de boven- en onderkant plat op elkaar te lijmen, waarbij de lijmranden helemaal worden omgevouwen. Denk eraan om alléén de lijmranden te plakken, de afgeronde flappen mogen niet gelijmd worden.

Geschenkdoos

Een eenvoudige uitslag waarmee je een standaard doosje kunt vouwen. Dit type doos wordt veel gebruikt en is heel geschikt om geschenken in te verpakken. Deze doos lijkt sterk op de “speelkaartenverpakking” en de 'platte doos', maar heeft een andere lay-out. De “geschenkdoos” is vooral geschikt wanneer de waardes van de afmetingen dicht bij elkaar liggen.

Hartje

Een hartvormige doos met los deksel, net zo als een groot, paars chocolademerk soms gebruikt. De ideale doos voor wanneer je rond Valentijnsdag 13 handgemaakte chocolaatjes wil verpakken. De vorm van het hartje is ook in te stellen: van spichtig tot rond in eindeloos veel variaties.

Het hart heeft een speciale manier om de afmetingen in te voeren. De hartvorm wordt gemaakt door een ellips te roteren, in tweeën te hakken en te spiegelen. De "Lengte" wordt gemeten tussen het puntje van het hart aan de onderkant en de inkeping aan de bovenkant, precies door het midden. De breedte kan je niet zelf instellen, maar wordt door het programma berekend. De 'Draaïng' bepaalt de hoek waarover de ellips gedraaid is en de Vorm parameter bepaald hoe dun of dik de ellips is.

Deze doos bestaat uit een bakje en een deksel. De Lengte, Draaïng en Vorm bepalen de vorm en de afmetingen van het bakje. De deksel is standaard 3% groter dan het bakje, maar dit kan worden ingesteld met behulp van Speling.

De uitslag (Template) bestaat uit zes losse delen: drie voor het bakje en drie voor de deksel. Zowel het bakje als de deksel bestaan uit een ring met elk twee hartjes. Deze hartjes vormen twee lagen met daartussen de lijmranden van de ring.

Het hartje aan de buitenkant is telkens iets groter dan de ring, zodat de lijmrandjes netjes bedekt worden. Het hartje aan de binnenkant is kleiner dan de ring, zodat deze er precies invalt. Het verschil in grootte kan je instellen met behulp van Verkleining/vergroting van uiteindes.

Dikke envelop

Een dikke envelop voor het versturen van voorwerpen die niet meer in een gewone envelop passen. Je kan denken aan een stapeltje kaarten of zakjes met bloemzaden. Een klein stukje tape is wel handig om te garanderen dat de envelop gesloten blijft.

Lucifersdoosje

Een lucifersdoosje, bestaande uit een lade (“schuif“) en een koker eromheen. Zoals je kan zien in de voorbeeldfoto kan je alle verhoudingen toepassen. Handig als om van alles in te bewaren of in te verschepen. Een stapel van deze lucifersdoosjes op wat grotere schaal levert een ladekastje op.

De Lengte, Breedte en Hoogte bepalen de afmetingen van de lade. De schuif zal breder uitvallen, omdat de Speling zowel aan de linkerkant, rechterkant, onderkant en bovenkant bij de afmetingen van de koker wordt opgeteld.

Melkpak

Het klassieke melkpak hoeft niet persé even breed als diep te zijn. Met dit template kan je er zelf een maken om bijvoorbeeld hagelslag of pepernotenmeel in te bewaren.

De Hoogte dak kan je vrij instellen, maar als de waarde hiervoor te laag kiest, zal Templatemaker een grotere waarde gebruiken.

Koker (onder verstek)

Een koker, pijp, cilinder of rol. Al dan niet onder “verstek”, wat betekent dat het uiteinde onder een niet-haakse hoek staat.

De standaardinstellingen leveren een toiletrolkokertje zonder verstek op. Je kan er ook voor kiezen de koker (cilinder) af te schuinen door andere waardes te kiezen voor Hoek Doorsnede Bovenkant en Hoek Doorsnede Onderkant. Deze hoeken hoeven niet in hetzelfde vlak te liggen: om ze te onderling te verdraaien kan je de hoek van Verdraaiing instellen.

Afgeschuinde kegel

Een kegel die aan de boven- en onderzijde is afgeschuind onder een niet-haakse hoek.

Houd deze hoeken vrij klein. Mocht je geen preview van de uitslag krijgen of je krijgt een heel vreemde uitslag, controleer dan deze hoeken als eerste. (Of, zoals jouw leraar wiskunde zou zeggen: slechts cirkelvormige en ellipsvormige kegelsneden zijn toegestaan. Parabolische en hyperbolische doorsnedes kan Templatemaker niet voor je maken.)

Het is (nog) niet mogelijk de hoek tussen boven- en ondervlak te draaien over de verticale as (zoals bij de koker). Torderen of 'twisten' kan dus niet. Je kan wel de positie van de naad instellen met Hoekpositie van Naad.

Doos uit losse vellen

Doosjes kosten veel papier. Met deze uitslag kan je een grote doos maken uit 6 losse vellen. Scheelt enorm! Met een stapeltje A4-tjes kun je nu een doos maken van 20 × 25 × 25 cm! Erg handig als basis voor surprises.

Het is aan te raden wat dikker materiaal te gebruiken. Je kan denken aan het karton waar diepvriespizza“s in verkocht worden. Het kan zijn dat je wat overtuigingskracht nodig hebt om dit stugge materiaal nog door je printer te krijgen. Enige voorzichtigheid is geboden.

Stapelbaar Bakje

Basisvorm voor een bakje waarvan de zijkanten onder een hoek staan.

Denk bijvoorbeeld aan een frikandelbakje of aan de bakjes waar soms koekjes in verpakt worden. Dit model is ook heel handig om schapverdelers van te maken en voor het overzichtelijk bewaren van kleine items.

De Lengte en Breedte worden gemeten aan de bovenkant. De bodem zal dus kleiner zijn.

Vanwege de Hoek kan je lege trays in elkaar stapelen (”nesten”).

Wanneer de waarde voor de Hoek te groot wordt gekozen in verhouding tot de waarde voor de Hoogte wordt de Hoek aangepast door het programma.

Parallellepipedum

Het parallellepipedum is een ruimtelijk figuur dat wordt gevormd uit zes parallellogrammen. Stel je een gewone doos voor die schuin getrokken wordt langs drie verschillende richtingen. Dit model kan je ook gebruiken voor eenvoudige balkvorm of kubus.

De hoeken (α — Hoek Alpha, β — Hoek Beta en γ — Hoek Gamma) bepalen hoe sterk deze vorm schuingetrokken is in elke richting. De Hoogte, Lengte en Breedte worden gemeten langs de ribben en dus niet loodrecht op het grondvlak.

Deze uitslag levert geen doos op, o.a. omdat er alleen maar plakstroken aan zitten en geen instopstroken.

Passe-partout

Een passe-partout of fotolijst met een diepe, brede rand. Dit model kan gebruikt worden als fotolijstje, als een “shadow box“ of als inlegstuk in een andere doos, zoals de Ondiepe Doos of het Luciferdoosje. Door de brede rand en ogenschijnlijke naadloze afwerking kan je snel een chique fotolijstje maken, precies op maat.

Dit model bestaat uit twee delen: de lijst zelf en een extra stukje materiaal dat je erin kan laten vallen.

De belangrijkste maten zijn die voor de “uitsparing”: Lengte Schilderij en Breedte Schilderij. De Lijstdiepte geeft aan hoe diep de uitsparing wordt en de Hoogte bepaalt de dikte van de lijst. De Lijstbreedte bepaald hoe groot de lijst wordt.

Het model zal dus groter zijn dan de afmetingen van Lengte Schilderij en Breedte Schilderij omdat de grootte van de rand daar nog aan alle kanten bij wordt opgeteld.

Lijm zou niet persé nodig hoeven zijn voor dit model.

Als je dit model gebruikt als inlegstuk in een andere doos, dan is het extra stuk papier niet nodig.

Kijk op YouTube-movie voor een beeld te krijgen hoe je dit model construeert.

Etui

Een veelgebruikte eenvoudige, economische etui-vormige verpakking met gebogen papier. Ideaal voor sieraden, snoep, sjaaltjes of brillen.

Kies de Breedte minstens twee maal zo groot als de Hoogte. De uiteindelijke afmetingen zullen iets kleiner zijn vanwege de buiging van het materiaal.

De Platonische Lichamen

Een verzameling van alle vijf Platonische Lichamen: de enige vijf volledig regelmatige, convexe veelvlakken. De kubus is de meest bekende, maar staat ook bekend als de 'hexahedron' of zesvlak. De andere vormen worden ook genoemd naar het aantal vlakken waar ze uit bestaan: de tetraëder (een soort pyramide), de octaëder (een soort driedimensionale ruitvorm die je soms ziet als radarreflector op boeien), de dodecaëder (gebruikt als kroonluchter in de oude zaal van de Nederlandse Tweede Kamer) en tot slot de icosaëder die er al uit begint te zien als een bol.

Er is slechts één parameter in het spel: de Diameter van de raakbol: de enige bol die alle ribben precies in het midden raakt (en waarvan het middelpunt samenvalt met dat van het veelvlak).

Veelhoekige verpakking

Een koker-vormige doos met geïntegreerde deksel en een regelmatig veelvlak als basis. Dit model kan gebruikt worden om een driehoekige, vierkante of vijfhoekige doos te maken. Of een veel-meer-hoekige doos! In Nederland worden matzes verkocht in een gelijksoortige doos met een zeshoek als basis.

De deksel vraagt wat bijzondere aandacht bij het vouwen: let goed op dat er berg- en dalvouwen zijn!

Veehoekige doos met deksel

Een prismatische doos-met-deksel met een regelmatig veelvlak als basis. Dit model kan gebruikt worden om een driehoekige, vierkante of vijfhoekige doos te maken. Of een veel-meer-hoekige doos!

Deze doos bestaat uit een onderkant en een deksel. De Binnenste Diameter, Aantal Zijdes en Hoogte bepalen de vorm en de afmetingen van het bakje. De deksel is standaard 5% groter dan het bakje, maar dit kan worden ingesteld met behulp van Speling.

Veelhoekige piramide

Een piramide met een regelmatig veelvlak als grondvlak. Let op: dit is geen doos, maar puur een driedimensionale vorm.

Piramide

Een papieramide dus!,… Deze uitslag creëert een echt doosje dat je kan gebruiken om iets in te verpakken. De basis van het model fungeert als deksel, dus je moet de doos ondersteboven houden om de deksel te openen.

De standaardwaarden hebben dezelfde verhoudingen als de piramide van Cheops. Altijd handig als je bijvoorbeeld een pharao moet begraven.

Ruitvormige doos met los deksel

Een ruitvormige doos, waarbij alle zijden dezelfde lengte hebben.

Het model bestaat uit twee delen: een bakje en een deksel. De Hoek en de Lengte bepalen de afmetingen en vorm van het bakje. De deksel is 7% groter dan het bakje, maar dit is in te stellen met Speling.

Met de Hoek kan je instellen hoe plat de ruit is. Een hoek van 90º maakt een vierkante doos, een hoek van 45º maakt een “spekkie” en een hoek van 10º is gewoon absurd. Een hoek van 60º geeft een vorm die het makkelijk maakt om meerdere ruiten te combineren in eindeloze geometrische patronen. De Lengte wordt gemeten langs de randen van de ruit. Aangezien alle zijden dezelfde lengte hebben, kan de breedte niet ingesteld worden.

Ronde doos (hoedendoos)

Een ronde, cilindervormige doos. Afhankelijk van de verhoudingen een koker of een hoedendoos.

Deze doos bestaat uit een bakje en een deksel. De Lengte, Breedte en Hoogte bepalen de vorm en de afmetingen van het bakje. De deksel is standaard 3% groter dan het bakje, maar dit kan worden ingesteld met behulp van Speling.

De uitslag (Template) bestaat uit zes losse delen: drie voor het bakje en drie voor de deksel. Zowel het bakje als de deksel bestaan uit een ring en twee cirkels. Deze cirkels vormen twee lagen met daartussen de lijmranden van de ring.

De cirkel aan de buitenkant is telkens iets groter dan de ring, zodat de lijmrandjes netjes bedekt worden. De cirkel aan de binnenkant is kleiner dan de ring, zodat deze er precies invalt. Het verschil in grootte kan je instellen met behulp van Verkleining/vergroting van uiteindes.

Platte doos

Eén van de meest eenvoudige en toegepaste doosvormen, naast bijvoorbeeld de Card Box en de Gift Box. Deze doos geeft een economische uitslag (bouwplaat, template) voor vrij platte dozen.

De Soma Kubus

Een puzzel van Piet Hein. (Nee, niet de zeerover met de korte achternaam,... maar de Deense wiskundige en dichter uit de 20e eeuw. Ze schijnen daadwerkelijk verre familie te zijn.) Dit zijn alle 7 concave kubuscombinaties die je met 4 of minder kubussen kan maken. Lukt het jou om ze samen te voegen tot één grote kubus? Er zijn meer dan 100 oplossingen!

Er is slechts één parameter: Afmeting Eenheidskubus die de maat bepaald van één kubus.

Bol

Een uitslag voor een bol of globe. Het is eventjes wat werk, maar het is goed te doen. Je kan het aantal Segmenten ingeven (denk aan de partjes van een sinaasappel of aan de meridianen van een wereldbol) en het aantal Schijven (denk aan de breedtegraden op een wereldbol). Of kijk in de tekening. De uitslag bestaat uit één partje waarvan je een serie kopieën moet uitprinten.

Ster

Een ruimtelijk figuur (geen doos) in de vorm van een ster. Vanzelfsprekend zeer geschikt om kerstversiering mee te maken: voor het raam met een lampje erin, als piek of als kerstbal? Het aantal punten en ook de rest van de vorm van de ster is vrij te kiezen.

Templatemaker genereert één piramide-achtige vorm voor elke punt van de ster. De lijmranden worden dubbel uitgevoerd, zodat je de delen van de ster als volgt aan elkaar kan plakken: _/\_. (Namaste!). Als je dat niet wilt, kies dan 0 voor Grootte Lijmrand (oneven lijmranden).

Hiermee kan je de vlag van Nepal (12-puntige ster), de vlag van Azerbeidzjan (8-puntige ster), of de vlag van de Europese Unie (12 5-puntige sterren) in 3D na te maken. De vlag van de V.S. kan ook, maar dan ben je wel iets langer bezig.

Stervormige doos

Een verpakking in de vorm van een ster.

Je kan zoveel punten opvragen als je wilt, maar 5 is het ideale aantal om het vouwen en het openen eenvoudig te houden. De Hoogte bepaald ook hoe slank de ster wordt. Let goed op: er zijn berg- en dalvouwen.

Trapezium­vormige doos

Een trapezium-vormige doos, waarbij de boven- en onderzijde verschillende afmetingen kunnen hebben. Een typisch voorbeeld is een bonbondoosje. Als je goud papier gebruikt kan je goudstaven maken van papier.

De doos loopt dus “taps toe”, maar je kan er voor kiezen de doos “taps uit” te laten lopen. Je kan zelfs de breedte taps toe laten lopen, en de lengte taps uit, zoals de gele doos in de foto.

Inlegstuk voor rechthoekig produkt

Toon je kado of uitvinding op een presenteerblaadje met behulp van dit inlegstuk. Er is zelfs wat extra ruimte voor een duimgat. Dit inlegstuk is geschikt voor platte, vlakke, rechthoekige producten en kan uit één stuk materiaal gemaakt worden. Aan weerszijden van het product bevindt zich een duimgat.

Dit model is geen losstaande doos. Daarvoor heb je nog een ander template nodig zoals de “Ondiepe Doos” of het “Lucifersdoosje”.

🇬🇧 There is a problem connecting with the template-making software. Templates might not download nor show in previews. Try again in a couple of hours.
🇪🇸 Hay un problema al conectarse con el software de creación de plantillas. Es posible que las plantillas no se descarguen ni se muestren en las vistas previas. Vuelve a intentarlo en un par de horas.
🇵🇹 Há um problema de conexão com o software de criação de modelos. Os modelos podem não ser baixados nem exibidos nas visualizações. Tente novamente em algumas horas.
🇵🇱 Wystąpił problem z połączeniem z oprogramowaniem do tworzenia szablonów. Szablony mogą nie być pobierane ani wyświetlane w podglądach. Spróbuj ponownie za kilka godzin.
🇨🇳 模板制作软件连接有问题。 模板可能无法下载或显示在预览中。 过几个小时再试一次。
🇺🇦 Є проблема з'єднання з програмою для створення шаблонів. Шаблони можуть не завантажуватись або не відображатись у попередньому перегляді. Спробуйте ще раз через кілька годин.
0%